Полезни съвети      

Apple представи iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X

от Лили Георгиева | 13.09.2017 г.

Преди броени часове Apple представи своите нови айфони: iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X.

Първите две устройства са еволюционно обновление на миналогодишните iPhone 7 и 7 Plus. Те са снабдени с по-усъвършенстван дисплей, нов процесор, графичен ускорител собствена разработка на Apple, а също така използват технология за машинно обучение за създаването на професионално изглеждащи портретни снимки. Освен това смартфоните може да се зареждат безжично от което и да е устройство, поддържащо отворен стандарт на безжично зареждане Qi.

iPhone 8 и iPhone 8 Plus

iPhone 8 и iPhone 8 Plus използват нов процесор, разработен от Apple: A11 Bionic. По думите на компанията това е най-бързият изчислителен чип, който някога е бил използван в смартфон.

A11 Bionic разполага с 6 ядра, но енергията, която черпи, е двойно по-малко. Пиковата изчислителна мощност на двете производителни ядра е нараснала с 25%, а на четирите енергоефективни – със 70%.

iPhone 8 и iPhone 8 Plus имат още нови екрани – съответно 4,7 и 5 инча. Те поддържат за първи път появилата се в таблетите iPad Pro технология True Tone, която настройва изображенията според особеността на осветяване. Цветовият диапазон вече е „кинематографически“. От Apple акцентират върху нарасналата точност на цветопредаване.

Камерите са обновени, макар не и революционно. Оптическата стабилизация е налице при двата модела, а матрицата е снабдена с усъвършенстван цветови филтър. Повишена е светочувствителността с 83%.

Интересен е интерфейсът на двойната камера на iPhone 8 Plus. Потребителят вече може да трансформира портретни снимки по начин, че да изглеждат заснети в професионално студио при професионално осветление.

Камерите на новите iPhone 8 и iPhone 8 Plus без проблем се справят с приложение с допълнена реалност. Освен това снимат видео с резолюция 4K с честота 60 кадъра в секунда. Забавеното видео е при 240 кадъра в секунда.

Една от най-иновативните функции в iPhone 8 и iPhone 8 Plus е безжичното зареждане. За целта компанията се е върнала към познатия от iPhone 4s „сандвич“  от метална рамка и стъклен заден панел.

Телефони на достъпна цена

Колкото до цената на новите айфони – базовите версии с 64 GB вътрешна памет ще струват 699 и 799 долара съответно. Предварителните поръчки стартират от 15-и септември, а то 22-и телефоните постъпват в продажба.

Операционната система iOS 11, с която работят смартфоните, ще бъде налице на 19-и септември.

iPhone X

Гвоздеят на презентацията на Apple бе големият брат – или iPhone X. Според представители на Apple в новия продукт е въплътено визията на компанията за „смартфона на бъдещето“.

Новият флагман не разполага като своите предшественици с кръгло копче Home на предния панел. Последният е зает изцяло от Super Retina Display – OLED екран с диагонал 5,8 инча и резолюция 2436х1125 пиксела.

Дисплеят поддържа визуализиране на HDR съдържание, контрастността му е милион на едно.

Какво ни предложи HTC през 2017 г.?

Задният панел на iPhone X е от стъкло. Така той също поддържа безжично зареждане. Освен това е защитен срещу вода, подобно на iPhone 8.

Как да разблокирате iPhone X, когато няма бутон Home? Като докоснете долната част на екрана и придвижите пръст нагоре.

За идентификация на собственика на телефона вместо датчик на пръстовите отпечатъци е използвана нова функция: Face ID. В нея са задействани две камери – обикновената предна и инфрачервена, а също така и два излъчвателя. Системата се нарича True Depth и позволява разпознаване на лице с не по-малка сигурност, сравнено с отпечатъка на пръст.

Според Apple Face ID сработва, дори когато потребителят е с шапка, очила или му е пораснала брада.

Задната двойна камера на iPhone X притежава същите характеристики като тези на iPhone 8 Plus – два обектива, които са оптически стабилизирани, отлично работещо увеличение в условия на слабо осветление, усъвършенствана стабилизация на видеото.

При предната камера виждаме поддръжка на портретен режим.

iPhone X ще се предлага с вътрешна памет 64 и 256 GB. Базовата версия ще струва 999 долара. Засега цената на другата модификация не се съобщава.

Предварителните продажби започват на 27 октомври. Смартфонът постъпва в продажба на 3 ноември.