Полезни съвети      

По какво да познаем бюджетния телефон?

от Лили Георгиева | 07.09.2015 г.

В следващите редове ще поговорим за компромиса и неговите измерения, когато става дума за телефон по джоба.

Със сигурност можете да прочетете или пък да чуете мнение, че едва ли не всички телефони на пазара са еднакви, високата цена на едните се определя от марката, а не от качеството под и на повърхността на корпуса. Да, ама не. Има няколко характерни особености на бюджетния телефон – да ги очертаем ясно. Преди това обаче да направим едно-единствено уточнение –

когато избирате бюджетен телефон, трябва да направите компромис. Ако не ви е до това, ще трябва да бръкнете по-дълбоко в кесията си.

Дисплей

Хвърлете поглед към характеристиките на модела, който ви подапа на външен вид и като цена – какъв е типът на матрицата? Super AMOLED – отлично, IPS – добре, TN – лошо. Оценките поставяме с идеята да ви подшушнем какво качество на образа ще получите. За всеки случай можете да вземете два телефона с различни матрици и да оцените сами разликите. По този начин самите вие ще можете за в бъдеще да разпознаете качеството на дисплея само с поглед.

Трябва ли ми защитно стъкло Gorilla Glass?

Резолюция

Колкото по-висока е, толкова по-добре. Започвайки с диагонал от 5 инча, трябва да се целите alcatel Idol2в минимум 960х540 пиксела, като идеалът достига до 1280х720. В случай, че пред погледа ви е попаднал смартфон с размер на дисплея 4 или 4,5 инча, резолюция от 800х480 до 960х540 ще представлява добър избор. Съветваме ви да избягвате по-скромните резолюции, тъй като картината ще бъде твърде незадоволителна, а идеята ни е да можете да изберете устройство, което да не пожелаете да подмените в следващите година-две.

Процесор

Ако искате смартфон, който да ви лази по нервите, насочете се към 2-ядрения процесор. Изключение в този сценарий прави чипът Intel Atom Z25xx, при който двете ядра са така направени, че работят на нивото на 4-ядрените конкуренти.

Прочетете ли 4-ядрен процесор с честота на работа 1,3 гигахерца или пък 8-ядрен процесор с честота на работа 1,7 гигахерца, това означава, че ви говорят съотвено за MediaTek MT6582 и MT6592. По този завоалиран начин търговците ви представят смартфони, които работят с поостарени процесори. В наши дни е възможно да предпочетете 8-ядрен процесор, който в случай че е поостарял, ви обещава нищожна мощност и бързо разреждане на акумулатора. Ако искате мощен смартфон, който да не хаби много енергия, насочете се към Huawei Honor 4C.

Оперативна памет

Стремете се да се влюбите в смартфон, който разполага с 1 GB оперативна памет. При телефоните под Windows е възможно да получите задоволителни резултати и само с 512 MB.

Операционна система

Операционната система е много важна за един съвременен телефон, тъй като от нея зависи дали устройството ще се справя с приложенията. Ако ви е попаднал Android умен телефон с ОС по-ниска от 4.4 KitKat, препоръчително е да го придобиете с условието, че ще обновите ОС до възможно най-актуалната. В противен случай съвсем скоро е времето, в което ще изпитате силно неудовлетворение от факта, че новите версии на програмите не искат да се пускат на смартфона ви.

При телефон под Windows е желателно да се ориентирате към смартфон с поне версия 8.1. Да отбележим за сравнение, че в момента много от новите телефони на водещи марки работят с Windows 10.

Какво ни казват характеристике на телефоните?

Батерия

Един 5-инчов смартфон изисква поне 1900 мАч, а 4-инчовият – не по-малко от 1500 мАч.

Камери

Обърнете внимание на мегапикселите. Минимум 8 MP за задна камера и 2 MP за предна камера.

Безжични връзки и навигация

Поддръжката на мрежа 4G при бюджетен телефон е рядкост.

Източник на снимките: lenovo.com, alcatelonetouch.com