Полезни съвети      

Поддръжка на вълнените килими

от sravniadm | 11.11.2013 г.

Почистване на вълнени килими от мъх

Често, когато купите нов вълнен килим, той започва да отделя мъх, който се разнася из целия Ви дом и изисква почти ежедневно пускане на прахосмукачка.

Това по принцип е временно и няма да продължи дълго, но за да не разваляте комфорта си, можете да направите следното: след пускане на прахосмукачка, минавайте килима с мека четка за дрехи. Първоначално трябва да е по-често, но с течение на времето мъхът намалява и изчезва.

Почистване на петна от килими и пътеки от вълна

Петната от вълнени килими и пътеки се почистват с гъба, която е намокрена в пяната на сапунен разтвор. След почистването, повърхността им се минава с гъба, потопена в етилов спирт (може и денатуриран). Така цветовете на килимите и пътеките от вълна придобиват яркост, а подовата настилка придобива красив блясък.

Друг начин за почистване на килимите е, като в 1 л топла вода прибавите половин чаена лъжичка перилен препарат за вълна или настърган сапун и малко терпентин.

Освежаване на цветовете на вълнени килими и пътеки

Цветовете на килимите от вълна стават ярки и свежи, а меките подови настилки изглеждат като нови по-дълго, ако от време на време минавате повърхността им с вода, в която има прибавен оцет.

Източник: carpetmax.bg
Снимка: carpetmax.bg